Csicseriborsó curry
Hozzávalók:
1 csomag (450-500g) csicseriborsó
2 doboz hámozott, darabolt paradicsom
3 nagy fej vöröshagyma
6-10gerezd fokhagyma
Az alábbi őrölt fűszerekből 1-1teáskanál:
fekete mustármag
koriander
római kömény
pirospaprika
csilipaprika (erős paprika darálmánnyal is helyettesíthető)
szerecsendió
gyömbér
só ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatom, majd másnap, a főzés előtt lemosom, leszűröm. Egy serpenyőt szárazon felhevítek, és a fekete mustármagot megpirítom, kipattogtatom benne. Ezek után tetszőleges zsiradékot rakok a serpenyőbe (én kókuszzsírt használok), és megpirítom a 3 fej, félbevágott és szépen, vékonyan felszeletelt hagymát. Pár perc után hozzáadom a fűszereket a só kivételével, és úgy is pirítom 1-2 percig, majd rányomom azt a sok gerezd fokhagymát. Amikor már érződik a fokhagyma illata, ráöntöm a két doboz paradicsomot, majd hozzáteszem a főszereplő csicseriborsót is, és csak ekkor sózom meg az ételt. Fedő alatt, lassú tűzön 50-60 perc alatt készre párolom az ételt. Köretként a bulgur a legfinomabb hozzá, de természetesen adhatunk rizst, vagy egyéb gabonát is, esetleg indiai kenyérféleségeket mellé. Friss korianderlevéllel megszórva az igazi (de én már hónapok óta nem kapok sehol :((( )
Indiai lencseleves
Hozzávalók:
250g sárga lencse (vagy vörös lencse)
1 nagy fej vöröshagyma
3-6 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2-3 marék burgonyapehely
Az alábbi őrölt fűszerekből 1-1 teáskanál:
koriander
római kömény
szerecsendió
csilipaprika
vegyes bors
só ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsiradékon megpirítom, majd ráteszem a fűszereket és a fokhagymát, valamint a 3 szál, apró lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát is. Ezt felöntöm vízzel (vagy akár zöldség alaplével is lehet), majd beleszórom a sárga lencsét (ezt nem kell áztatni, gyorsan fövő fajta, nem is puffaszt, mint a hagyományos lencse), és a sót is. A levest addig főzöm, amíg a lencse szét nem fő benne (kb. 20perc). Ekkor beleszórom és elkeverem a pár marék krumplipelyhet. Ez kellően besűríti a levest, és ad egy kis plusz ízt hozzá.
Friss koriander levél ennek sem árt! :)
Jó étvágyat, jó próbálkozást!
Hozzávalók:
1 csomag (450-500g) csicseriborsó
2 doboz hámozott, darabolt paradicsom
3 nagy fej vöröshagyma
6-10gerezd fokhagyma
Az alábbi őrölt fűszerekből 1-1teáskanál:
fekete mustármag
koriander
római kömény
pirospaprika
csilipaprika (erős paprika darálmánnyal is helyettesíthető)
szerecsendió
gyömbér
só ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítés:
A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatom, majd másnap, a főzés előtt lemosom, leszűröm. Egy serpenyőt szárazon felhevítek, és a fekete mustármagot megpirítom, kipattogtatom benne. Ezek után tetszőleges zsiradékot rakok a serpenyőbe (én kókuszzsírt használok), és megpirítom a 3 fej, félbevágott és szépen, vékonyan felszeletelt hagymát. Pár perc után hozzáadom a fűszereket a só kivételével, és úgy is pirítom 1-2 percig, majd rányomom azt a sok gerezd fokhagymát. Amikor már érződik a fokhagyma illata, ráöntöm a két doboz paradicsomot, majd hozzáteszem a főszereplő csicseriborsót is, és csak ekkor sózom meg az ételt. Fedő alatt, lassú tűzön 50-60 perc alatt készre párolom az ételt. Köretként a bulgur a legfinomabb hozzá, de természetesen adhatunk rizst, vagy egyéb gabonát is, esetleg indiai kenyérféleségeket mellé. Friss korianderlevéllel megszórva az igazi (de én már hónapok óta nem kapok sehol :((( )
Indiai lencseleves
Hozzávalók:
250g sárga lencse (vagy vörös lencse)
1 nagy fej vöröshagyma
3-6 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2-3 marék burgonyapehely
Az alábbi őrölt fűszerekből 1-1 teáskanál:
koriander
római kömény
szerecsendió
csilipaprika
vegyes bors
só ízlés szerinti mennyiségben
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát zsiradékon megpirítom, majd ráteszem a fűszereket és a fokhagymát, valamint a 3 szál, apró lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát is. Ezt felöntöm vízzel (vagy akár zöldség alaplével is lehet), majd beleszórom a sárga lencsét (ezt nem kell áztatni, gyorsan fövő fajta, nem is puffaszt, mint a hagyományos lencse), és a sót is. A levest addig főzöm, amíg a lencse szét nem fő benne (kb. 20perc). Ekkor beleszórom és elkeverem a pár marék krumplipelyhet. Ez kellően besűríti a levest, és ad egy kis plusz ízt hozzá.
Friss koriander levél ennek sem árt! :)
Jó étvágyat, jó próbálkozást!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.