
A múlt héten egy új viszgálati módszert próbáltam ki egyik vendégemmel. Különböző bélpanaszok miatt vérvizsgálatot javasoltam részére, amiből ételallergiára derülhet fény, illetve ajánlottam a Food Detective élelmiszer intolerancia gyorstesztet, amivel megtudhatnánk, hogy milyen élelmiszerekkel szemben alakult ki a szervezetében érzékenység.
Mi a különbség ételallergia és ételintolerancia (ételérzékenység) között?
Az allergiavizsgálat és intolerancia vizsgálat során más-más immunanyag alapján tesztelik az emberi vért.
Az allergia során az ún. IgE-típusú mérést használják.
Az IgE nevű antitest az allergének és a paraziták elleni védelemben vesz részt. A vérben nagyon alacsony koncentrációban található meg, de az allergiában, szénanáthában, ekcémában vagy asztmában szenvedőknél magasabb a szintje. Ez a magas érték azonban nemcsak az allergia jelentkezésekor mérhető, hanem parazitafertőzés vagy rákos megbetegedésnél is. A speciális IgE vizsgálatok a különböző eredetű táplálékallergiákra szűrhetnek rá.
Az ételallergia esetében az immunrendszer tévedésből veszélyes anyagnak gondolja a bevitt élelmiszer valamely alkotóelemét, és a szervezet védelmének céljából elkezd ellenanyagot (hisztamint) termelni.
A válaszreakció rendszerint közvetlenül az élelmiszer elfogyasztása után fellép. Elsőként az ajkakat, nyelvet, szájüreget, torkot érinti. Ritkábban csak órákkal később jelentkezik, és elsősorban a gyomrot és bélrendszert érinti.
Az IgG antitest szintén fertőzésekkor szaporodik fel a vérben, és a kórokozókkal való harcban használja a szervezet. Ez az egyetlen olyan immunglobulin, amely az emberi méhlepénygáton is képes áthatolni, így az anyából átkerülhet a magzatba. Ez nyújtja az első fontos védelmet a fertőzésekkel szemben, illetve részt vesz a sejtek által közvetített védelemben is. Fontos szerepe van az élelmiszerek okozta érzékenységi reakciókban.
Az állami orvosi ellátásban általában csak ételALLERGIÁt vizsgának, és nem érzékenységet, léefordítva: csak IgE alapú vérvizsgálatot végeznek, nem IgG alapút.
Milyen következtetéseket lehet levonni a teszt végeredményéből?
- puffadás
- migrén
- hasmenés
- súlyproblémák
- bőrtünetek
- irritábilis bélszindrómához hasonló tünetek
- kóros elhízás
- depresszió
- Később ízületi vagy izomfájdalom is megjelenhet
- Ingerlékenység, fáradékonyság, gyengesé
- menstruációs problémák
A Food Detective az alábbi élelmiszerek fehérjekomponenseire tesztel:
alma | fehér hal mix | kukorica | sertéshús |
bárányhús | fekete ribizli | mandula | szójabab |
brazil dió | fokhagyma | marhahús | tea |
brokkoli | földi mogyoró | narancs és citrom | tehéntej |
burgonya | földieper | oliva | teljes tojás |
búza | glutén | paprika mix | tonhal |
csirkehús | gomba | paradicsom | uborka |
dinnye mix | grapefruit | póréhagyma | zab |
dió | gyömbér | rák és kagyló mix3 | zeller |
durum búza | kakaóbab | répa | zöldség mix |
édesvízi hal mix | káposzta | rizs | |
élesztő | kesudió | rozs |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.