A laktóztolerancia kapszula a laktóz-érzékenyek (magyarul tejcukor-érzékenységben szenvedők) számára nyújt nagy segítséget.
Mi az a tejcukor-érzékenység?
A tejcukor-érzékenységet a laktózt (tejcukor) bontó laktáz enzim hiánya vagy elégtelen működése okozza. Normális esetben a vékonybélbe kerülő tejtermékekben található tejcukrot eelbontja a laktáz enzim. A laktóz két egyszerű cukormolekulából áll: 1 glükóz és 1 galaktóz molekulából, ezek állnak egy kémiai kötésben. A vékonybél nyálkahártya sejtjeiben lévő laktáz enzimnek ezt a bizonyos kémiai kötést kell átvágnia, mert így egyben nem tud felszívódni a laktóz a vékonybélből. Szétbontva a kötést a glükóz a vékonybélből felszívódva egyből hasznosul a véráramban, a galaktóz viszont később szolgál energiával a szervezet számára, mivel az csak a májban alakul át glükózzá. Ha viszont nem bomlik fel a laktóz, akkor a vastagbélben fermentálódik, emésztési panaszokat okozva ezzel.Csecsemőkorban általában normális mértékben termelődik a laktáz enzim, felnőtt korra azonban sok embernél elmarad ez az enzimtermelés. Dél-Európa, Afrika és Ázsia egyes területeinek lakosságánál jellemzően alacsony a laktáz enzim termelésének aránya. (Pl. a bennszülött amerikaiak 100%-ánál áll fenn laktózintolerancia)
Fontos megjegyezni, hogy a laktózérzékenység manapság már nem csak a tej és a tejtermékek fogyasztása miatt alakulhat ki, hanem az iparilag előállított élelmiszerek nagy része is tartalmaz laktózt mint adalékanyag: a címkén általában tejsavó, tejpor, laktoszérum olvasható.
Íme néhány termék, amiben általában találunk ilyen adalékanyagot:
- virslik
- felvágottak
- pástétomok
- margarinok
- húsleveskockák
- szeletelt kenyerek
- müzlik, reggelizőpelyhek
- chipsek
- feldolgozott ételek
- gyógyszerek, gyógykészítmények
A Laktóztolerancia kapszulában található laktáz enzim pótolja a vékonybél hiányosságait, így segít kiküszöbölni az emésztési problémákat. A kapszula ezen kívül többféle jótékony baktériumtörzset is tartalmaz, amik szerepet játszanak a megfelelő bélflóra helyreállításában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.