A kakukkfű az ajakosok családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. A herbáját, tehát a lágyszárú végeket kell gyűjteni. Gazdag illóolajakban (timol, cimén, karvakrol), flavonoidokban, triterpén keserűanyagokban és cseranyagokban.
A kakukkfű régen a fertőző betegségek legfontosabb háziszere volt, antibiotikumként használták. Ez az erős antiszeptikus - és szagtalanító - hatás a növény magas timol tartalmának köszönhető.
Köptető, nyálkaoldó, görcsoldó hatása miatt előszeretettel alkalmazzák légúti panaszok esetén. tinktúráját elsőrendű bélféregűzőként és emésztésjavítóként használják (én magam is rendszeresen készítek kakukkfű cseppeket...)
Külsőleg való alkalmazása gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt fürdőkben, bedörzsölőszerekben, szájvizelben, arcizekben ismert. Csökkenti a bőrirritációt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.