Biorezonancia Budapesten

Szeretettel várlak Budapesten, az Örs vezér terénél, az X&Y Budapest Életmód Stúdióban biorezonancia állapotfelmérésre!

A test egészségének megőrzése érdekében elkészítem Neked személyes funkcionális elektrodinamikai tesztedet, ami megmutatja, hogy milyen folyamatok zajlanak a szervezetedben, mennyire vagy lúgos vagy savas, milyen mértékben raktározzák sejtjeid a salakanyagokat, milyen tápanyagok hiányoznak a szervezeted tökéletes működéséhez. A megbomlott egyensúlyt személyre szabott terápiával és folyamatos konzultációval, terápiákkal segítek helyreállítani.

2010. május 4., kedd

Májtisztító növények

A máj a legnagyobb szervünk, szervezetünk biokémiai laborja, melynek számos feladata van: feldolgozza és raktározza a tápanyagot, epét termel, immunfeladatokat lát el (segítségével ellenanyagok termelődnek a vírusok és baktériumok elpusztításához). A májat nem csak a mértéktelen alkoholfogyasztás károsíthatja, hanem akár az évekig tartó emésztési zavarok is. A máj egy idő után már nem tudja feldolgozni, megszűrni a mérgeket, és a májsejtek pusztzlásnak indulnak, amik helyét kötőszövet tölti ki. A különböző fokú májkárosodások ellen igen hatékony segítséget nyújthat a fitoterápia. Az egyik legjobb májvédő növényünk a máriatövismag. Elsőrendű májtisztítóként a gyermekláncfüvet, más nevén a pitypangot szeretném megemlíteni. További hatásos fegyverek lehetnek a májkárosodás ellen a katángkóró, az ezerjófű, a benedekfű, az apróbojtorján, az aranyvessző, de akár a borsmenta, vagy a komló is (természetesen nem az alkoholos formára gondolok... J)
Az apróbojtorjánról és a benedekfűről már olvashattál ebben a blogban. Most a máriatövisről, pitypangról és a katángról szeretnék írni.

Máriatövis (Sylibum marianum)

Ez a gyönyörű növény (legalábbis számomra az...) hazánkban vadon nem fordul elő, de ahol termesztették, ott elhullott terméseiből tovább szaporodott. A fészkesvirágúak családjába tartozik, érdekes formájú, lila színben pompázó virágai vannak. A fitoterápia a magját használja fel. A benne levő fő hatóanyagok a flavonoidok (silibin és szilimarin), olajok, E-vitamin lés keserűanyag, illóolaj.
Igen erős májvédő, májsejt regeneráló hatása van. Az E-vitamin (tokoferol-vegyület) miatt igen erős antioxidáns (szabadgyökfogó), valamint sejtvédő. Mérgezéseknék (pl. gombamérgezések, alkohol, vegyszer, nehézfémek) hasznos segítség lehet. Alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy enyhe vérnyomásemelő hatása van.

Pitypang, vagyis gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A gyermekeim különösen szeretik ezt a növényt (főleg most, amikor már egymásra lehet fújni a fehér bóbitákat...). Ez az egyébként gyomnövény hazánk egész területén elterjedt, kertekben és utak mellett egyaránt megél.
A pitypang szintén a fészkesvirágúak családjába tartozik. A fitoterápia majdnem az egész növényt használja: gyökér, szár, levél.
A növény nemzetségneve (taraxacum) egy régi felhasználási módjára utal (szemgyulladás = taraxis). Levelei igen értékes hatóanyagokat tartalmaznak: keserűanyag (taraxacin), szerves savak, inulin (ez a cukorbetegek számára fontos!), tejnedv, cseranyag, triterpén. Magas az ásványi anyag tartalma, különösen a virágzás előtti fiatal leveleknek, ezen belül is igen gazdag káliumban. Vitamintartalma is említésre méltó: C-vitamin, B-vitaminok (pl. sok kolin/cholin), D-vitamin. Ez utóbbiból inkább a gyökerében található nagyobb mennyiség. A levelekben még figyelemre méltó a luteinfesték-tartalom, ami a szempanaszokra is segítséget nyújt.
hatását tekintve első számú májtisztító növény, igen hatásos tavaszi fáradtság ellen is, mivel vértisztító hatása is van (csalánlevéllel kombinálva isteni tavaszi méregtelenítő teát kapunk... és a haskörfogatunk sem fogja bánni... J). Epepanaszoknál epehajtó hatása van, javítja a gyomor működését (keserűanyag-tartalma elősegíti az emésztőenzimek termelődését), koleszterin-szint csökkentő, ezen kívül immunerősítő és nyugtató is.
Elsősorban forrázatot szoktak készíteni a leveléből, de a gyökerét is érdemes használni, főleg a cukorbetegeknek, hiszen a növény magas inulintartalma ott koncentrálódik. A friss leveleket, még virágzás előtt koratavasszal begyűjthetjük (de csak tiszta helyről!!!), és salátaként vagy főzelékként elkészíthetjük.
Egyes helyeken a pitypang virágát is felhasználják: cukorszirupban főzve sűrű, mézszerű anyagot kapunk, amit mézként használunk fel. Ebben is megtalálhatók a növény értékes hatóanyagai.
Gyermekek óvakodjanak a növény szárának megkóstolásától, hiszen a benne levő tejnedv számukra mérgező.

A katángról a következő bejegyzésben olvashatsz.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.