Az apróbojtorjánról és a benedekfűről már olvashattál ebben a blogban. Most a máriatövisről, pitypangról és a katángról szeretnék írni.
Máriatövis (Sylibum marianum)
Ez a gyönyörű növény (legalábbis számomra az...) hazánkban vadon nem fordul elő, de ahol termesztették, ott elhullott terméseiből tovább szaporodott. A fészkesvirágúak családjába tartozik, érdekes formájú, lila színben pompázó virágai vannak. A fitoterápia a magját használja fel. A benne levő fő hatóanyagok a flavonoidok (silibin és szilimarin), olajok, E-vitamin lés keserűanyag, illóolaj.
Igen erős májvédő, májsejt regeneráló hatása van. Az E-vitamin (tokoferol-vegyület) miatt igen erős antioxidáns (szabadgyökfogó), valamint sejtvédő. Mérgezéseknék (pl. gombamérgezések, alkohol, vegyszer, nehézfémek) hasznos segítség lehet. Alkalmazásakor figyelembe kell venni, hogy enyhe vérnyomásemelő hatása van.
Pitypang, vagyis gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
A gyermekeim különösen szeretik ezt a növényt (főleg most, amikor már egymásra lehet fújni a fehér bóbitákat...). Ez az egyébként gyomnövény hazánk egész területén elterjedt, kertekben és utak mellett egyaránt megél.
A pitypang szintén a fészkesvirágúak családjába tartozik. A fitoterápia majdnem az egész növényt használja: gyökér, szár, levél.
A növény nemzetségneve (taraxacum) egy régi felhasználási módjára utal (szemgyulladás = taraxis). Levelei igen értékes hatóanyagokat tartalmaznak: keserűanyag (taraxacin), szerves savak, inulin (ez a cukorbetegek számára fontos!), tejnedv, cseranyag, triterpén. Magas az ásványi anyag tartalma, különösen a virágzás előtti fiatal leveleknek, ezen belül is igen gazdag káliumban. Vitamintartalma is említésre méltó: C-vitamin, B-vitaminok (pl. sok kolin/cholin), D-vitamin. Ez utóbbiból inkább a gyökerében található nagyobb mennyiség. A levelekben még figyelemre méltó a luteinfesték-tartalom, ami a szempanaszokra is segítséget nyújt.
hatását tekintve első számú májtisztító növény, igen hatásos tavaszi fáradtság ellen is, mivel vértisztító hatása is van (csalánlevéllel kombinálva isteni tavaszi méregtelenítő teát kapunk... és a haskörfogatunk sem fogja bánni... J). Epepanaszoknál epehajtó hatása van, javítja a gyomor működését (keserűanyag-tartalma elősegíti az emésztőenzimek termelődését), koleszterin-szint csökkentő, ezen kívül immunerősítő és nyugtató is.
Elsősorban forrázatot szoktak készíteni a leveléből, de a gyökerét is érdemes használni, főleg a cukorbetegeknek, hiszen a növény magas inulintartalma ott koncentrálódik. A friss leveleket, még virágzás előtt koratavasszal begyűjthetjük (de csak tiszta helyről!!!), és salátaként vagy főzelékként elkészíthetjük.
Egyes helyeken a pitypang virágát is felhasználják: cukorszirupban főzve sűrű, mézszerű anyagot kapunk, amit mézként használunk fel. Ebben is megtalálhatók a növény értékes hatóanyagai.
Gyermekek óvakodjanak a növény szárának megkóstolásától, hiszen a benne levő tejnedv számukra mérgező.
A katángról a következő bejegyzésben olvashatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.