Biorezonancia Budapesten

Kedves Látogató! Az állapotfelmérés és tanácsadás jelenleg szünetel.

A test egészségének megőrzése érdekében elkészítem Neked személyes funkcionális elektrodinamikai tesztedet, ami megmutatja, hogy milyen folyamatok zajlanak a szervezetedben, mennyire vagy lúgos vagy savas, milyen mértékben raktározzák sejtjeid a salakanyagokat, milyen tápanyagok hiányoznak a szervezeted tökéletes működéséhez. A megbomlott egyensúlyt személyre szabott terápiával és folyamatos konzultációval, terápiákkal segítek helyreállítani.

2011. április 5., kedd

Az árpa


Ez a gabona is csak egy mostohagyerek nálunk. Ha az embereket megkérdezik, hogy az árpából mit lehet csinálni, két dolog jutna eszükbe: állati takarmány és a SÖR.
Származási helye Nyugat-Ázsia, Északkelet-Afrika, és jóval a búza megérkezése előtt került át Európába. Manapság az egész világon termesztik különböző célokra.
Azt mondják, az árpa volt az első gabona, amelyből kenyeret is sütöttek. Mindenesetre régi korokra nyúlik vissza a fogyasztása, mert pl. a római gladiátorok is árpalevest kaptak eleségként. Az árpa keresztény vonatkozásban is fontos: régen, áldozati kenyérként az őskeresztények lapos, kovásztalan árpakenyeret sütöttek, ezt szimbolizálja a mai kerek, lapos ostya.
Az árpának is több fajtája van. Emberi fogyasztásra általában a durumárpát termesztik, míg a sör és a whisky alapanyagaként szolgáló maláta előállításához közönséges árpát használnak. A kettő abban különbözik egymástól, hogy a durumárpa kisebb százalékban tartalmaz keményítőt, és magasabb a fehérjetartalma, míg a söralapanyagnál éppen fordítva van.

Az árpa élettani szempontból igen hasznos gabona, nagy mértékben tartalmaz fehérjét, keményítőt, egyéb cukrokat, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. Sok kalcium, vas, foszfor, kálium és szilícium van benne, viszont nátriumszegény. A vitaminok közül a B-vitamin csoport dominál (B1,2,5,6-vitaminok),d e található benne A-vitamin is.
Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok a teljes értékű árpára vonatkoznak, vagyis arra a formára, ahol csak a külső burkából vették ki az árpaszemeket, de a pelyvától és korpától nem fosztották meg. (Az ily módon teljesen lecsupaszított árpa az árpagyöngy, aminek messze nincs meg az a jó tulajdonsága, mint a hántolt/teljes értékű árpának.)
Az árpa jótékony hatásai:

- jó székletlazító, oldja a székrekedést
- jó vizelethajtó - kiváló lúgosító és antioxidáns (szabadgyökfogó)!
- gyulladáscsökkentő (alkalmazható bélrendszeri, légzőszervi gyulladásokra)

- vértisztító - könnyen emészthető (ezért ideális táplálék kisgyermekek, idős emberek, legyengült, lábadozó embereknek)
- roboráló hatású
- koleszterincsökkentő (a benne található béta-glükán miatt)
Egy receptet már olvashattál pár napja a blogon (céklás-árpás leves), most megosztok egy másikat. Ezt nem én találtam ki, és még nem is csináltam meg, de MEG FOGOM, mert jól hangzik. :)


Nyári árpasaláta
20dkg hántolt árpa

3 szép paradicsom

1/2 kígyóuborka vagy salátauborka

1 paprika

2 salott hagyma (úri nevén mogyoróhagyma)
5dkg olívabogyó (a recept szerint fekete, de ízlés szerint nyugodtan lehet zöldet is beletenni)

3-4 friss mentalevél

1 citrom leve

2 ek. mandula, kicsit összetörve
1 csipet pirospaprika

3-4 ek. olívaolaj


Mossuk meg alaposan az árpát, és főzzük meg puhára, egyszerűen, sóval, kétszeres vízben (kb. 30 perc alatt).
Amíg a megfőtt árpa kihűl, kockázzuk fel a paradicsomot, a paprikát és az uborkát, és keverjük össze az árpával egy salátástálban. Ha ez megvan, aprítsuk fel a mogyoróhagymákat, az olívabogyókat és a mentaleveleket, és az összezúzott mandulával együtt tegyük a salátástálba, majd újra forgassuk össze a salátánkat. Az olajból, a citromból, a csipetnyi pirospaprikából és sóból készítsünk néhány gyors keveréssel öntetet, és forgassuk össze a zöldséges árpával. Jól lehűtve tálaljuk, hogy az ízek összeérjenek kissé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.